Κλασική κολύμβηση

Κλασική Κολύμβηση

Αγωνίσματα:

Οι αγώνες γίνονται σε πισίνες των 25 ή 50 μέτρων. Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων περιλαμβάνει 26 ατομικά αγωνίσματα και 6 σκυταλοδρομίες, για άνδρες και γυναίκες, σε πισίνα 50 μέτρων. Το ελεύθερο, το ύπτιο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και η μικτή ατομική, είναι τα ατομικά αγωνίσματα που μαζί με τις σκυταλοδρομίες (ελεύθερο και μικτή ομαδική), είναι τα στυλ της κολύμβησης που περιλαμβάνονται στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα.

1.Ελεύθερο:

Αγωνίσματα: 50 – 100 – 200 – 400 – 800 & 1.500μ
Τα 800μ. είναι αγώνισμα μόνο για τις γυναίκες, ενώ τα 1.500μ. μόνο για τους άνδρες.
Θεωρείται το τέλειο είδος κολύμβησης ταχύτητας και είναι το γρηγορότερο και πλέον δημοφιλές από τα υπόλοιπα. Τεχνικά, στην ελεύθερη κολύμβηση, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε στιλ θεωρούν καλύτερο (εκτός από τη μικτή).
Συνήθης λόγος ακύρωσης κολυμβητή, είναι όταν κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ακουμπήσει τη διαδρομή ή παρενοχλήσει συναθλητή του.

2.Ύπτιο:

Αγωνίσματα: 100 – 200μ.
Συνήθης λόγος ακύρωσης κολυμβητή, είναι όταν κατά τη διάρκεια του γλιστρήματος μετά την εκκίνηση ή τη στροφή, περάσει την γραμμή των 15 μέτρων.

3.Πρόσθιο:

Αγωνίσματα: 100 – 200μ.
Είναι ένα αρκετά περίπλοκο στιλ κολύμβησης. Απαιτεί υψηλότατη δαπάνη ενέργειας και τέλειο συγχρονισμό κινήσεων μεταξύ χεριών και ποδιών. Αν ο αθλητής χάσει τον συγχρονισμό του, θεωρείται ότι κολυμπά ελεύθερα και ακυρώνεται.
Συνήθης λόγος ακύρωσης κολυμβητή, είναι όταν κατά τη διάρκεια της στροφής, ακουμπήσει τον τοίχο με το ένα χέρι ή να χρησιμοποιήσει αντικανονική ποδιά.

4.Πεταλούδα:

Αγωνίσματα: 100 – 200μ.
Συνήθης λόγος ακύρωσης κολυμβητή, είναι όταν κατά τη διάρκεια της στροφής, ακουμπήσει με το ένα χέρι ή χρησιμοποιήσει αντικανονική ποδιά.

5.Μικτή Ατομική:

Αγωνίσματα: 200 – 400μ.
Στα αγωνίσματα της μικτής ατομικής, ο αθλητής αγωνίζεται σε ίσες αποστάσεις, σε όλα τα στυλ της κολύμβησης. Αυτό το αγώνισμα συνδυάζει τεχνική, ταχύτητα και αντοχή. Η σειρά που ακολουθείται είναι: πεταλούδα, ύπτιο, πρόσθιο και ελεύθερο.

6.Σκυταλοδρομίες:

Αγωνίσματα: 4Χ100μ. ελεύθερο, 4Χ100μ. μεικτή ομαδική και 4Χ200μ. ελεύθερο.
Στις σκυταλοδρομίες, κάθε κολυμβητής κολυμπά ένα στυλ. Η σειρά των στυλ είναι: ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα και ελεύθερο. Οι αλλαγές κατά τη διάρκεια των σκυταλοδρομιών, είναι έγκυρες όταν τα πόδια του αθλητή που πρόκειται να αγωνιστεί ‘ξεκολλήσουν’ από το βατήρα τη στιγμή που τα δάκτυλα του αθλητή που κολυμπά αγγίξουν τον τοίχο. Εάν ο αθλητής που πρόκειται να αγωνιστεί ξεκινήσει νωρίτερα, η ομάδα του ακυρώνεται.

Εξοπλισμός:

Οι αθλητές φορούν μαγιό, σκουφάκι και προστατευτικά γυαλιά για να προστατεύουν τα μάτια τους και να έχουν καλύτερη όραση μέσα στο νερό. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν ή να φορέσουν οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα, την ικανότητα να επιπλέουν, ή την αντοχή τους. Ξυρίζουν όλο το σώμα τους πριν από τις σημαντικές διοργανώσεις, έτσι ώστε να “νιώσουν” τις κινήσεις τους μέσα στο νερό και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο.

Τι γυμνάζει;

Όλους τους μύες της πλάτης και του στήθους, στις κινήσεις των χεριών μπροστά.
Επίσης, προσαγωγούς, γλουτιαίους και δικέφαλους μηριαίους στο “τίναγμα” των ποδιών, όπως ακόμα, γυμνάζονται και οι κοιλιακοί μύες.

Ένα άθλημα, που συνδυάζει γυμναστική και μεγάλη απόλαυση του νερού!!

Αναδημοσίευση από:  http://www.mensguide.com.cy/index.php/entertainment/hobby/item/3200-hobbistas-kolymvisi

Αγωνιστική

Από το τμήμα αυτό πέρασαν αθλητές υψηλού επιπέδου που κόσμησαν τις διεθνείς και εγχώριες πισίνες και μας γέμισαν περηφάνια και χαρά.  Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές, κάτοχοι πανελληνίων ρεκόρ δόξασαν τα χρώματα της Ελλάδος και του συλλόγου μας.  Βασιλική  Αγγελοπούλου, Ευαγγελάτος Γιώργος, Βασιλάκης Νίκος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Παναγόπουλος Κωνσταντίνος, Λαζαρίδης Χρήστος, Τσέγκας Χρήστος,  Σουβατζόγλου Γρηγόρης και Μάγδα, Αραούζου Κέλυ, Μαρκόζης Κώστας, Χριστόπουλος Στέφανος, Κλάδη-Μαρούδα Μαρία, Φραγκίσκος Σιάμος, Μπενεχούτσος Θοδωρής είναι μόνο ορισμένοι από τους αθλητές που έβαλαν το σκουφάκι του συλλόγου μας. Σήμερα στο τμήμα συμμετέχουν αθλητές/τριες υψηλού επιπέδου και μέλη Προεθνικών και Εθνικών Ομάδων, διαπρέποντας εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Προπονητής του τμήματος και Αρχιπροπονητής του συλλόγου είναι ο καταξιωμένος ΚΑΛΟΓΕΡΌΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ με βοηθό του την ΚΡΕΣΤΑ ΒΑΣΩ.

Το ρόστερ της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 αποτελείται από τους παρακάτω αθλητές:

Αγγελοπούλου Βασιλική
Ανδρικοπούλου Ευθυμία
Αρκαδιανού Θεανώ
Αυγελής Ιωάννης
Βακάλη Ξανθήλια
Βακάλης Χρήστος
Βουβουδάκης Παναγιώτης
Βυθούλκα Χαρά
Γκαρτζονίκας Δημήτρης
Γκουζέλος Χρήστος
Διασίτη Μαρία
Διασίτης Κωνσταντίνος
Δουκόπουλος Κωνσταντίνος
Ζαγκότης Δημήτριος-Απόστολος
Ζυματούρα Εύη
Καββαδία Ιωάννα
Κανελλοπούλου Ασπασία
Καραθανάσης Γιώργος
Κατσιάρα Αφροδίτη
Κονταρά Νεφέλη
Κουλούρης Χρήστος
Κρεούζης Παναγιώτης
Μάργαρη Νικολέτα
Μαυροματίδη Ελπίδα
Μαυροματίδη Ελπίδα
Μέτσιου Κωνσταντίνα
Μέτσιου Φωτεινή
Μυγιάκης Σταύρος
Νικολόπουλος Κωνσταντίνος
Ξενιτοπούλου Ελένη
Οικονόμου Ειρήνη
Παλτόγλου Αλεξάνδρα
Παναγιώτου Κωνσταντίνος
Πανταζίδου Κλεοπάτρα
Πανταζίδου Κωνσταντίνα
Παπαθανασίου Φώτης
Παπακώστα Κωνσταντίνα
Παπουτσή Σταυρούλα
Πήλικα Κωνσταντίνα
Πήλικα Μαρία
Σπάρας Μιχάλης
Τούρλου Αλίκη
Τσάλα Ίλβα
Φαρμάκης Ορφέας-Ευάγγελος
Φουρναράκος Χάρης
Χατζηκωνσταντίνου Σοφία


		

Προαγωνιστική

Στο τμήμα της προαγωνιστικής κατηγορίας μπαίνουν  οι βάσεις του πρωταθλητισμού. Προπονητής του τμήματος είναι ο πρώην αθλητής του συλλόγου μας Φραγκίσκος Σιάμος με βοηθό του τον Δαλαμάγκα Αντώνη.

Το ρόστερ του τμήματος αποτελείται από τους παρακάτω αθλητές:

Αυγουλάς Χρήστος
Αυγουλάς Κωνσταντίνος
Βουβουδάκης Παναγιώτης
Ζεητουνιάν Παναγιώτης
Μαυροματίδης Γιώργος
Παπαγεωργίου Αρχάγγελος
Παπαγεωργίου Μιχαήλ
Πιχλιβάς Αριστείδης
Βόμβα Λίλιαν
Κυριαζή Ευγενία
Μαυριδοπούλου Νάσια
Μιχαλοπούλου Εμμανουέλα
Μουστακάκη Κλεονίκη
Ναστούλη Δέσποινα
Παπαθανασίου Βασιλική
Γκούλη Μαργαρίτα
Καππές Φίλιππος
Ζγουρδάκης Γιάννης
Ίγκας Αντρέας
Καλιέρης Γιώργος
Κονταράς Δημήτρης
Λικάι Κριστιάνο
Μπούζας Σωτήρης
Ρίκας Μάριος
Σέμα Ορέστη
Βουτσινά Μαρία
Θρεψιάδη Έλλη
Ξενογιάννη Κορίνα
Οικονομοπούλου Ελλισάβετ
Τσότα Μαρμπέλα
Φούντα Σεμίνα
Χιονίδης Αλέξιος
Καππέ Δανάη
Καφέτζη Δήμητρα
Νικολοπούλου Εβίνα
Νίκου Χριστίνα
Παπαθανασίου Μελίνα
Παπακώστα Ειρήνη
Ζεητουνιάν Γιώργος
Τσάλας Ορέστης
Τραγγανίδας Δημήτρης
Χαρίτος Βασίλης
Χιονίδης Ντέμης
Χιονίδης Παύλος
Λυκοπούλου Στέλα
Μαυριδοπούλου Κλεονίκη
Μπούζα Κατερίνα
Χαραλαμπίδου Ιωάννα
Λαδάς Νίκος
Μανωλάκος Αντώνης
Μπίρμπας Δημήτρης
Νίκου Παναγιώτης
Φουντής Γιώργος

Δελφίνια – Προδελφίνια

Εδώ μπαίνουν οι βάσεις έτσι ώστε οι μικροί αθλητές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις του υγιούς πρωταθλητισμού, της επίμονης και επίπονης προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουν με την φροντίδα και την επιμέλεια των υπευθύνων προπονητών του τμήματος. Σ’ αυτή την ηλικία αρχίζουν να συμμετέχουν σε  διασυλλογικές ημερίδες , να αισθάνονται τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, να κερδίζουν τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια όλων για την τεχνική τους κατάρτιση, την αγωνιστικότητα και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν. Οι προπονητές τους βρίσκονται πάντα δίπλα τους διορθώνοντας, ενθαρρύνοντας και βοηθώντας τους αυριανούς πρωταθλητές.

Εκμαθήσεις

Οι υπεύθυνοι προπονητές του τμήματος της εκμάθησης περιβάλλουν με φροντίδα και εκπαιδεύουν με πολύ αγάπη τους μικρούς μας φίλους μέσα στο νερό. Τα τμήματα αυτά αριθμούν περίπου στους 300 μικρούς αθλητές.

Εδώ οι λιλιπούτειοι αθλητές μαθαίνουν να επιπλέουν στο νερό και επιχειρούν να κατανοήσουν τεχνικές ορισμένων στυλ κολύμβησης.